Monday, 31 December 2012

Bye-Bye 2012..and hello 2013

assalamualaikum, sewaktu entri ini sedang ditulis, saya masih lagi berada di Taiping dan dalam keadaan kurang memberangsangkan akibat demam bercampur batuk ditambah pula selsema..hehe..

Alhamdulillah, saya berjaya mengharungi satu lagi tahun dengan penuh onak dan ranjaunye..macam-macam dah ditempuh..macam-macam rasa dah ditelan..macam-macam cerita dah terungkai dan terumpil..semua tu nak mengajar saya untuk jadi lebih dewasa..daripada seorang yang agak pasif, saya mengambil langkah agak berani mengkeraskan hati, memekakkan telinga, mencekalkan jiwa untuk tempuh hari-hari mendatang selepas beberapa siri yang menyakitkan hati. and for those yang dah berjaya dalam "perjuangan" anda, saya ucapkan tahniah. ye, setiap usaha kita, baik mahupun buruk, akan dibayar oleh Allah SWT setimpal dengan apa yang dah dilakukan. *emo sekejap di situ*

jujur cakap, tahun 2012 merupakan tahun menangis saya yang paling hectic. ye, itu pengakuan paling jujur saya buat. saya tak pernah melewati 1 tahun dengan menangis, menyendiri, kemurungan dan sebagainya. hewhew. bahagia mungkin ada, bohong la kalau tak de kan..tapi sedih lagi banyak menyelubungi diri.

alhamdulillah, 2012 juga menemukan saya dengan kawan-kawan baru..err..takde la baru mana pun..cuma kali ni mata saya lebih terbuka nak bezakan mana satu kawan and mana satu lawan. tak semestinya yang kita anggap kawan tu kawan kita. kadang-kadang yang kita tak sangka tu jadi kawan kita. syukur kepada Allah SWT kerana saya berjaya ada kawan haha ! *saya seorang lone ranger tegar semenjak sem 1*


Sejujurnya aku bersyukur mengenali kalian. and aku bangga dengan lambang KTMB di belakang keh keh keh :P

apa lagi ye? hurm..hopefully 2013 bagi saya banyak kenangan manis dalam hidup. no more tears. be happy with my life. kepada sape-sape yang buat saya menangis, saya tak mampu nak halang awak, tapi saya harap awak janganla buat orang lain menangis. please appreciate people around you, then people will appreciate you back. 




akhir kata....




Friday, 21 December 2012

Sehari Sebagai Konsultant

Hewhew..hari selasa hari tu kitorang diberi task untuk buat training, ala-ala consultant. ini untuk memenuhi keperluan kursus yang saya ambil yakni Information System Communication and Consultation (IMS556). tapi payah sangat nak sebut nama, kitorang just ckp "kelas Miss Lin" sebab lecturer kitorang namanya Miss Lin hehe..

Kitorang group yang pertama. Nervous kot tapi so far ok la..classmate pun bagi kerjasama kan. yela sebab diorang pun kena buat jugak lepas tu hehe. ok la tengok jela gambar-gambar ni. sori tak banyak pun. ini pun ambil dari member. hehe







With our lecturer



We are from Efikas Cooperation


     
With some of the classmates










"another one assignment and two more tests which need to be ganyang-ganyang bahaha!!"

Wednesday, 19 December 2012

Cepat la ahad !

tadi dah lepas satu kerja ; video mandarin. so far sangat puas hati sebab saya rasa happy and happening buat video. kenapa, sem lepas tak happy ke? adalah, biar jadi kenangan. dah tak ingat pun lepas habis kuliah sem lepas. move forward lurus-lurus jangan toleh belakang ok.

esok ada presentation and hantar report. ahad pulak ada test and submit assignment. boleh dikatakan dua-dua assignment yang hujung ni agak tough and menguji jiwa raga juga la kan hoho. apa-apa pun semangat jela wani.

huhu. harap sangat la dapat kolej sem depan. risau gila. ada kawan yang ajak duduk sama. Alhamdulillah sangat-sangat. so part tu dah boleh rileks sikit. part samada dapat kolej ke tak tu yang bersarang dalam kepala ni.huhu

cepat la ahad dah tak sabar and tak sanggup dah ni hoho.



Friday, 14 December 2012

Disakat

Tadi roomate cerita, semalam pukul 4.00 pagi, pintu rumah diketuk. Dua orang housemate bangun, tapi sorang tak bagi buka. katanya dah 4 pagi, better check kat bilik masing-masing, make sure semua orang cukup. So, member ni check satu-satu bilik and for sure semua pun tengah lena diulit mimpi. Member intai bawah pintu, tapi takde bayang empunya diri yang ketuk pintu. so, masing-masing tidur sampai la pagi ni..

***

ini cerita dari saya..

pada jam 3.30 pagi, saya mula shut down laptop, siap-siap nak tidur. sambil tu sempat la belek-belek muka kat cermin *yang ni pun nak cerita ke?* ok tak lawak. lepas tu, macam biasa la, memang dah menjadi rutin harian saya tutup tingkap bilik sebab saya paling lewat tidur. masa tengah tarik tingkap *tingkap jenis terkuak tu* saya terbau sesuatu yang busuk. busuk yang pelik, saya tak pernah bau busuk macam tu seumur hidup saya. Dalam hati saya berdetik

"pergh, pehal bau busuk gile ni.."

....sambil mata meliar tengok luar, kot2 la ada hamba Allah yang gamaknya terlalu kaya nak dikompaun sebab buang sampah suka-suka hati. Peliknya takde sebutir sampah pun kat laman Srikandi ni. Ok, Ada la tu bau dari mana-mana. Bukan rumah aku je kat sini, belambak lagi rumah kan. So, tanpa memikirkan yang tidak-tidak, saya pun off lampu, naik katil, baca Ayatul kursi, 3 Qul *ini memang saya praktik setiap malam sebelum tidur sebab saya super duper penakut ok* pasang headphone kat handset. and, saya layan lagu sampai jam 4.30 pagi.

***

Kiranya, masa housemate masuk bilik saya, saya masih belum tidur memandangkan katanya saya masih memakai headphone. And bila diingat-ingat balik, saya tidur pukul 4.30 pagi menyebabkan plan saya dengan roomate nak ke Giant pagi tadi hancur lebur berantakan wakakakaka...!!!

walaubagaimanapun, saya dan housemate bakal berjaga malam ini sebab nak study and also nak siapkan kerja-kerja yang menimbun. Tentang benda alah tu, emm..maybe sebab semalam malam jumaat kot, dia tengah outing.. -..-

Sunday, 9 December 2012

Add caption

Sunday, 18 November 2012

Kawan Saya Si Pengantin Baru Jalan Ipoh




Assalamualaikum..haha..ape jadah la kan tajuk kali ni..hehe..saje je nak bagi catchy sikit..lalala..ok..kali ni entri pasal orang kahwin..orang yang berkahwin itu adalah rakan saya sendiri merangkap classmate dan juga jiran seblok saya, yakni saudari Nazratul Naziah. Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, beliau sah bergelar isteri pada 17 Nov 2012 jam 9 pagi *waktu tu kami masih lena dalam dorm muahaha*

Majlis Naz (nickname her among us) ni dibuat di Asrama Puteri SMK Raja Ali, Jalan Ipoh. Nak tau silalah google. Nak cakap pun bukan la terer sangat, tapi tau tak Brem Mall? lebih kurang area situ la. Tak tau jugak..ehem..silalah google..ngeeee ~~~ :D

kami-kami ditugaskan sebagai pengiring untuk weds beliau. hehe, first time wooo jadi bridesmaid. And for sure masing-masing pun melaram sakan untuk hari bahagia member kitorang ni. ok la, cakap banyak pun tak guna, mari la kite usha-usha picture yang ada. Credit for Nora Shikin for the photos.




Pepara dedayang..ehehe..



         
                                                             
                                                      Salah sorang dayang nak ambik berkat katanya hehe

Pengantin yang dirai




Pelamin tema peach ~




"Teruja tengok kawan kahwin.Saya bila ye?"







 

Sunday, 4 November 2012

Yang Diidam Dah Dapat

Assalamualaikum, selamat datang ke blog yang bersawang bagai ni.haha.ingat lagi tak entri pasal KADS1M tu? ye, suka dimaklumkan bahawa saya telah pun memiliki kad tersebut secara rasminya sebelum balik bercuti hari tu..hoho..



hehe..


kalau nak ikutkan, kitorang adalah first batch yang dapat kad ni sejurus lepas di'launching'kan oleh our VC..tapi sebab kurang maklumat, maka kitorang dapat tau pun lambat. rupanya kad kitorang ada kat UiTM Shah Alam nun. Sebab masa daftar dulu, kitorang daftar under UiTM Shah Alam, so, kalau ada apa2 hal, memang kami dialu-alukan untuk menapak ke Budisiswa.huks~

Sekian sahaja untuk kali ini. Sebenarnya takde mood pun nak update blog ni. eish.

Sunday, 14 October 2012

Wondergirl Yang Wonderful

Assalamualaikum, hari ini hari meletihkan sebab kitorang baru saja menyelesaikan modul keenam Kemahiran Insaniah. Sah malam ni saya membuat tak hengat punya hehe. Tapi tiba-tiba tangan gatal nak menaip sesuatu. Tadi ternampak rakan kat muka buku post video pasal Wondergirl menari sambil berbaju kurung. Rasanya ini kali pertama kot artis K-Pop mengenakan pakaian kebangsaan a.k.a pakaian tradisi gadis melayu a.k.a outfit feveret saya *sebab saya skema sangat kot pakai baju kurung pegi kelas? tapi saya suka !*

Memandangkan broadband saya tiba-tiba dalam keadaan mode baik, saya dapatlah tengok link yang dipost tu secara terus tanpa sangkut mangkut hehe. Ok je, sikit pun tak nampak diorang awkward dengan outfit tu. Agak-agak diorang prektis dulu kot menari dengan baju kurung berhari-hari sebelum perform kan ? hahahaha!!!! ok tak kelakar kan. Sila teruskan membaca.

Errr...cakap banyak pun buat apa..silalah layan video di bawah ini ye reader-reader sekalian. kalau ada yang korang berkenan nak buat bini ke, kakak ipar ke, adik ipar ke, menantu ke, rasa baik korang pilih saya je kot. Eh sorry terpromosi :p


Tengok ni !



Terima Kasih Cik pengupload ! :D










Mata dah mengantuk. Berita gembira buat saya si insomnia. :'D

Friday, 12 October 2012

Sekali Lagi Buat Rojak

Assalamualaikum,

memang hobi saya buat entri rojak. nak baca sila teruskan. taknak sila pergi blog lain. *garang tak?*










Rojak 1 : NetworkedBlogs

Saya sedang berkira mengupgradekan *wah,saya generasi perosak bahasa, baru sedar -.-* blog saya ini, yakni dengan cara mendaftar ke NetworkedBlog. Bukan apa, seronok pulak tengok kawan-kawan menaiktarafkan blog masing-masing *akhirnya jumpa perkataan yang betul :p
















Rojak 2 : Cabaran Tak mesej Mr.A *ape ni??*

Ye, dah dua hari tak mesej ni. Bukan sekali, bukan dua kali, tapi dah berkali-kali terjadiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii..... =.="










Wish I could train my future son and daughter to be like this..amin


Rojak 3: Menaiktarafkan diri

Dah mula rajin bangun untuk solat subuh. alhamdulillah. terima kasih kawan sebilik yang bantu. uhuks :'D













Rojak 4: Saya kena diet, by hook or by crook

Kenapa? saya ada important event next month. Nak nampak cantik depan para tetamu *berangan terlebih tertumpah-tumpah*




Monday, 8 October 2012

Sekali Lagi Saya Dipromosi *Sumpah Perasan*

Masa tengah blogwalking tadi, tiba-tiba nampak sorang member ni update entri terbaru. Tajuk - Kita "CLASH". Masa baca ayat mula-mula ingatkan dia cerita pasal kawan dia, rupanya cerita pasal saya la..hehe..tak sangka pulak dia boleh selitkan saya yang gedebab ni dalam entri dia kali haha. Pape pun terima kasih ye kawan ~ kalau nak baca klik SINI ok hikhik :p







"Apa jadah tah buat entri kontot-kontot ni? Idea tak sampai atau stress belum menziarah? :p"

Friday, 28 September 2012

Ku Dambakan KADS1M

ada orang cakap, UiTM tak dapat KADS1M..sebab katanya UiTM student dah dapat banyakkkkkk kemudahan berbanding universiti lain *ok, part ni saya bersyukur* tapi kan, err..U lain dapat, saya pun nak jugak..ngeee :D

Tadi pergi kat laman web KADS1M tu, untuk IPTA akan diedarkan dalam bulan September, tapi dalam list tu UiTM dengan UPSI je belum dapat lagi..huhu..harap-harap dapatlah.. *hoping!*

Ok la.entri paling kontot. ke ada yang lagi kontot dari ni? gasak la! haha!





Monday, 17 September 2012

Yang Disyaki Akhirnya Menyerah Diri




Hehe..assalamualaikum semua! First-first sekali nak wish Selamat Hari Malaysia untuk semua warganegara Malaysia tak kira di mana ceruk anda berada..bersyukur sebab kita hidup dalam keadaan aman tanpa perlu mencongak masa bila bom nak meletup depan laman rumah hewhew.

Boboiboy? saya bukan nak promote kartun ni. Siapa yang selalu follow blog saya mesti akan pernah terbaca entri pasal beliau. Tak pernah baca? mohon klik SINI hehe. Yup, saya dah lama syak siapa yang sebenarnya si Boboiboy ni. Oh lupe, dulu dia guna nickname Boboi, lepas tu dia tukar pulak jadi Boboiboy. Pengaruh dari anak buah beliau gamaknye tihihi :p

Ok cerita dah tenggelam punca, hindustan punya pasal *salahkan hindustan pulak haha :p* macam ni..semalam saya keluar dengan beliau beramai-ramai. Biasa la dah lama tak jumpa ada jela benda nak diborak and dikorek. So, beliau tanya kisah hidup saya yang terlatest. Saya malas nak cerita sebab takde yang menarik nak diceritakan pun. huhu. tapi tak semena-mena beliau bertanya pasal hal cinta air mata leleh saya, siap cakap


"awak ape cerita dgn pakwe awak? saya tengok asyik sedih je"


saya pun jadi terkejut. Tengok dari mana? fb saya beliau block. Tapi saya 100% sure dari mana beliau tahu. Sebab kat sini banyak bersemadi cerita ceritot saya selama ni hehe. So, beliau pun cakap


"sebenarnya, sayalah boboiboy"


haha. saya dah lama agak. Even kat bestie a.k.a kembar awak si debab tu pun saya ada cakap benda yang sama. Tapi dia cakap tu perasaan saya je. Plish la. anda-anda takkan mudah memperbodohkan saya ok. Saya boleh tahu kalau orang tipu saya. hehe :D

Lepas tu baru saya tahu, selama ni beliau memang baca la blog saya ni. Tiap kali saya update je, beliau akan baca entri saya wuhuhu..Patut la tahu semua benda. and secara automatiknya muka saya mula berasa macam baru lepas keluar dari sauna. Dah la malu kena bahal dengan housemate tak habis, beliau pulak buat pengakuan mengejut *boleh dikatakan mengejut jugak la*. Pergh, sumpah panas! -..-

Apa-apa pun, thanks sebab keluar semalam. hehe. and, thanks sebab bagi souvenir tu. jenuh jugak nak membuka semalam haha.


Inilah souvenir yang diberi beliau secara tak sengaja hewhew. Kuantan mari~


Kepada Boboiboy, thanks for your advice, and also thanks sebab bagi motivate kat saya ni. Saya doakan awak sukses dengan kerjaya awak. Hey, cepat-cepat jadi engineer and settle down sebelum Zul grad. Nanti kitorang datang wedding awak ok ! :'D






"Saya? Do pray for me ok ! :D"


Friday, 14 September 2012

Mukadimah untuk Semester 4

1. Sem ni agak semangat nak pergi kelas sebab ada muka-muka baru.. *gatai*

2.Sem ni agak semangat nak pergi kelas sebab muka-muka baru tu boleh dikatakan ambil kelas yang sama dengan saya termasuklah kelas Mandarin and kelas elektif. yihaaa!!! *double gatai*

3.Sem ni tak letih sebab dapat rumah paling bawah, siap ada pokok bunga lagi kat tepi tingkap and balkoni *terima kasih UiTM and pakcik makcik cleaner :D*

4.Sem ni dah mula menjinakkan diri dengan kain batik secara total, walaupun cara pemakaian tak ubah macam bangla kat site haha!

5.Belum pernah lagi tersilap masuk kelas walaupun timetable tak print out and tampal kat dinding lagi hehe

6.Kalau boleh, sem ni nak banyak ketawa dari menangis. Tengah praktis, harap-harap kekal :')

7.Sem ni beli pencil case yang besar semata-mata nak sumbatkan C3 purple saya *why? takde bag nak ke kelas -.- *

8.Sem ni dapat katil bawah. Kepada yang mendiami katil saya sem lepas, saya doakan anda selamat mendaki katil tu. Kalau rajin, panggil la maintanance pasang balik tangganya haha :p

9.Sem ni dah pandai guna pencuci muka woooo~~~

10.Sem ni kawan sebilik dah jadi tunangan orang. alhamdulillah. tumpang gembira :D

11.hurm..tu jela kot.. :')



"Perempuan yang selalu berkata "Saya tak apa-apa , saya okay" itulah perempuan yang kuat walaupun dia sedang mengesat air matanya :')" (PenMerah [dot] com, 14 Sept 2012)

Thursday, 30 August 2012

Tak Jemu Ulang Benda Sama

haha. ini kali ketiga saya dengan bangganya nak cakap, SAYA TAK NAK BALIK PUNCAK. kali ke-3? yup. kali ke-3. kenapa kali ke-3? sebab ini kali ke-3 saya kena membungkus harta benda balik ke Puncak Perdana ye kawan-kawan. Kalau ada volunteers nak tolong kemaskan, for sure saya akan menangis teresak-esak macam baru lepas tengok cerita hindustan -.-'








sabtu minggu depan, saya akan pulang ke sarang nombor 2 saya. luckily this coming semester kitorang berlapan dapat rumah paling bawah. And for the first time saya merasa duduk rumah tepi hewhew *sangat jakun di situ* well, nama pun first time, mestilah peghrak sikit kan :p

Lagi 2 minggu, saya bakal menggalas semula tugas saya sebagai student di UiTM Puncak Perdana. uhuks. saya dah mula terasa tekanan. tekanan nak bangun pagi, tekanan nak basuh baju sendiri, tekanan nak beli makan guna duit sendiri, tekanan nak ke kelas, tekanan nak dengar lecturer bersenandung (?), tekanan nak menghadap buku-buku, nota-nota, assignment-assignment, final project yang melambai panggil, tekanan nak berhadapan dengan JPK or mak guard yang berkemungkinan besar akan buat roadblock tahan sape-sape yang tak pakai matrix card, tekanan nak mencari kelas *walaupun dah 4 semester still terkedek-kedek nak mencari BK* tekanan nak menunggu bus,, dan bermacam-macam tekanan yang ada termasuk la tekanan nak mengelakkan diri dari mereka-mereka yang tak perlu ditemui. hurm, wonder di situ.








Tentang hati, alhamdulillah saya mula menemui beliau untuk menjadi teman saya sekarang ni. Yup, saya dah berjaya lupakan FA @ Mr.P or apa-apa jela nama yang saya beri kepada si polan itu hehe. Alhamdulillah, Allah bagi saya kekuatan untuk lupakan dia. Biarpun agak tergugat dengan kehadiran panggilan dari dia masa raya ke-2 hari tu, tapi Alhamdulillah hati saya tak terjebak untuk jatuh dalam lautan kata-kata manis dia lagi. Even kawan beliau pun berpesan agar saya lupakan saja si polan tersebut, sebab dia tak nak saya dipermainkan lagi. Alhamdulillah, Allah SWT, terima kasih kerana beri kawan yang concern kan saya walaupun dalam kekasaran beliau haha. so, finish the story and moved on wanie. you deserved the best for yourself. As for my new sayang *hikhik,malu* welcome to the part of my life, thanks for being with me, Insyaallah we will work together for this relationship. Guys, do pray for us. Sumpah, saya dah tak nak sad ending lagi. :')

Sem depan saya jadi lone ranger lagi. Takpela, saya take this as a challenge. Plan mula-mula memang nak ambil subjek yang sama dengan member. Tapi saya rasa better saya mula decide sendiri jela kot kan? Bukan berniat nak menjual ikan, tapi saya rasa saya ikut jela mana yang terbaik. and strange thing is, i felt calmed with my decision. Hope this feeling will never be changed. Pun begitu, saya tetap mesej and ajak member tadi untuk join saya, mana la tau kot-kot dia berminat kan hehe :p



*mengupdate blog sambil menumpang dengar background song dari blog lain. sori dear blogger, lagu awak sedap didengar.

Buat pertama kali dalam sejarah saya sebagai seorang student, saya rajin buat timetable guna word haha! masa sem 1 saya just guna sticky notes je and tampal kat dinding. tulis pun macam nak tak nak je. Sampai sekarang saya rasa osem sebab saya manage untuk sumbat 8 subjek dalam sticky notes yang kecik tu, plus sticky note tu tak pernah tertanggal sampailah saya sendiri yang cabut masa buat clearance hujung sem hehe. Masa sem 2 saya just tulis kat belakang buku and tak ambik port pun sebab paper tak banyak, so memang ingat jela hehe. Sem 3 dah mula menampakkan anjakan paradigma dengan menjadikan A4 paper sebagai medium membuat timetable. tambahan pula, nama subjek "sedap-sedap" didengar memaksa saya buat timetable tu dengan code and nama lengkap subjek tersebut, ditambah pulak dengan nama penuh lecturer sebab lecturer tu cakap

"5 marks will be deducted if you send me your assignment with my name wrong spell on it"


Dukacita dimaklumkan misi menguruskan badan tak berjaya langsung macam 2 tahun lepas wahaha..nampaknya naik sem ni kena rajin-rajinkan diri jogging or main badminton kot hehe. Tapi for sure sem ni rasa sedih sikit la sebab my bestie macam tak konferem je nak balik U. huhu. janganlah begitu wahai sahabat, balik la puncak wei. sapa nak jalan-jalan dengan aku kalau kau takde. huhu. balik tau, biar susah macam mana pun, kita tempuh jugak ok? aku pun dah letih study ni. tapi aku pikir tinggal lagi 2 sem je aku kat puncak, so aku kuatkan diri je sahabat. please, balik ye .. aku rindu ko :'(

nak cakap apa lagi? tak tau la. jom la edit, lepas tu publish.kepala pun dah berdenyut sakit. err..dah lama sakit tapi taknak cakap kat mak, takut mak risau :)







"Saya Sayang Dia :')"







Monday, 27 August 2012

Le Tour De Raya 2012

Assalamualaikum..sedar tak sedar dah seminggu kita beraya kan. hehe. how's your eid? for sure best kan. mine? not bad. hehe. plus this is the first eid i guess, we've spend 3 days of non-stop tours hehe.

 Malam dua hari sebelum raya pun saya sempat lagi shopping sehelai tudung sebab dah nekad, nak redah jugak2 lautan orang ramai demi mendapatkan tudung yang match dengan baju kurung pink saya. But guess what, saya tertinggal pulak tudung tu =.= haha! nasib baik tudung mak jadi penyelamat.hehe. thanks :p malangnye foto tak sempat nak dirakam berikutan manusia yang berhimpit-himpit and saya kena berhati-hati la kan. mana tau malang tak berbau. kang tak pepasal raya dengan air mata. ini tahun kedua saya shopping raya di bandar Taiping ni hehe. Sebelum ni? mana lagi..Jalan TAR beb :D

Pagi-pagi raya kitorang serumah dah bangun mandi and ape lagi..melaram la masing-masing dengan baju raya kitorang. mine was blue. hehe. suka sangat baju tahun ni sebab pada saya santek la wak :p tapi tu la xdapat nak snap full picture lak kan hehe. Lepas dah beraya 1 rumah, siap bertangis-tangis lagi kitorang mulakan trip menziarah jiran tetangga. oh lupe, petang raya tu sebenarnya kitorang dah bincang ramai-ramai flow perjalanan untuk raya pertama tu hehe. pak ngah siap suruh saya buat tentatif program. ceit, macam la nak berkonvoi satu kampung. hehe. ape-ape pun famili mak memang satu hati so program kalau plan last minute pun menjadi tau hehe.

Petang kitorang pun mulalah journey to the north. sampai kat rumah pak long kat Penang, pakat-pakat tanya password wifi rumah pak long sebab nak hapdet status bahaha! tapi part sadis tu saya dah upload status 39 minit sebelum tu, yakni ngam-ngam turun dari highway. aigoo.. betapa rugi di situ -.-

Memandangkan pak long saya tauke kedai yang memang serve Mee Kuah Ketam as a main dish, so malam tu pakat-pakat makan la mee kuah ketam buatan mak long saya. Rasa memang best. Ada ketam, daging dalam kuah tu. Sebenarnya mee kuah ketam ni resepi turun temurun dari arwah tok saya. Dulu tok yang meniaga tapi lepas tok dah takde pak long pula ambil alih :D Macam mana rupa mee udang?



Macam ni la rupa dia. Tapi yang saya makan malam tu saya x snap pulak. Terus upload masuk perut :p


Korang nak try buat ke? hurm saya tak tahu la resepi famili saya macam mana. tapi rasanya kalau korang google dapat cara yang sama je kot..ehehe..FYI, kat Penang memang famous Mee Kuah Ketam ni selain daripada laksa penang yang superb and pasemboq yang power tu. Fuhh.. bertambah enak kalau dapat makan kat tepi Padang Kota :D *err...laksa dgn pasembor la yang kat Padang Kota tu hehe :p*

Raya kedua, kami menziarahi pusara arwah tok saya. Satu kat Penang, satu lagi kat Gurun,Kedah. Yup. I do have two granny on my mom's side. But both of them have already left us. Al-Fatihah for both of them. For my biological tok (tok Bedah) a very-very big thank you for giving me a good mak :'). As for my second tok (tok melah) thanks for treating me very-very the manja since I was small till I've grown up. kakak dah 22 tahun dah. kakak mengaji kat UiTM tok, macam mak lang dulu. kakak ingat lagi dulu kita pi antaq mak lang, tok habaq 

"kakak ngaji pandai2 nanti tok bole antaq kakak masuk sini (UiTM)" hee :'D

Rezeki raya kan., memang keje makan je kitorang. malam tu pergi rumah Tok Su kat Bt.8. makan lagi. ahaha..nasi tomato dengan ayam kampung masak merah memang best. tapi malangnya esok pagi nasi tu dah kenyang dimakan "cik nah" (tanah) sebab kitorang tak masukkan nasi tu dalam rice cooker. hehe. tapi ayam dapat diselamatkan hahah! :p

Pagi esoknya kitorang jalan-jalan pulak melawat sedara mara suami mak lang kat Merbok and Sg. Petani hehe. Part paling best, boleh pulak lak kan kitorang patah balik pi Penang sebab nak beli jeruk kat Bagan. Bagan? ok, kalau orang luar sebut Butterworth, tapi local people cakap Bagan *aku pun hapdet kat fb Butterworth.mintak mahap la yer haha* Ini pun satu lagi tarikan utama kalau p Penang. memang tak lengkap la kalau p Penang tak beli jeruk. Tempat beli jeruk ni betul-betul dalam kawasan station bus and tepi gate feri..feri pe lagi, feri pulau pinang la. tapi kitorang pergi da lambat. kalau tak boleh naik feri kan huhu.. dapat tengok feri dari dalam kereta pun jadi la.hehe. ada rezeki pergi lagi keh keh keh

Straight dari Bagan a.k.a Butterworth, kitorang terus balik Taiping. Saya pulak yang bantai tidur start dari highway Butterworth sampai la kat tol Changkat Jering. mengalahkan driver lak hehe. Raya tahun ni memang best sebab kitorang beraya sakan hehe..








bersama mak tersayang :D




  
abaikan background di belakang tihihi :p





letih bebenor diorang ni beraya :p





sebahagian daripada cucu perempuan Tok Jaapaq. pipi sama je kan hehe





ini otw nak ke mana tak ingat lak. tapi memang luas sungai ni






"Selamat Hari Raya :)"













Wednesday, 15 August 2012

Sesi merepek dipagi hari

Nama saya Nur Syazwani Bt Mohamad Noor. Dulu-dulu saya suka eja nama saya Nur Syazwani Bt Mohd Noor..sebab malas nak memanjangkan ejaan Mohamad tu, and sebab pada saya, takde beza pun Mohamad dengan Mohd. Tapi lepas cikgu kelas saya masa form 2 sedarkan kitorang kepentingan eja nama ikut dalam surat beranak, sejak tu saya jadi sensitif dengan ejaan nama saya. hehe. saya sanggup betulkan bila orang salah eja nama penuh saya, yang mana satu ketika dulu saya sikit pun tak kisah walaupun nama saya dieja sebagai Noor Shazwani bt Mohd Nor sekalipun. see? kan jauh beza ejaan tu. kalau ada urusan rasmi nanti ada masalh pulak.. :P

Umur saya..hehe..saya dah pun berumur 22 tahun secara rasminya.Masa nak masuk ke alam 20an ni dulu, punyalah teruja. suka sangat kot! sebab saya cakap, saya dah besar! tapi bila usia dah makin menginjak ni, mula terasa beban mula memberat kat bahu. huwaaaa...saya dah besar, dah dewasa la.. tapi jiwa remaja ok! :D frankly said, masa upper 6 dulu dah mula terasa tua, sebab kitorang paling tua dalam sekolah. umur 19 tapi still pakai uniform sekolah! haha! tapi ape2 pun tetap terasa sweet sangat sebab masih berbaju sekolah walaupun umur lagi setahun nak masuk 20 masa tu hehe. and most important thing is, kitorang rasa paling disayangi sebab bawah kitorang adalh adik-adik comel yang selalu akan tegur-tegur kitorang bila jumpa kat mana-mana ehehek!

saya merupakan perantau tegar dari kecil. saya dilahirkan di Taiping, Perak. Saya dibesarkan di Ipoh, Perak dari saya dilahirkan sampailah saya menjengah ke angka 10 tahun. Well, memandangkan masa duduk Ipoh adalah zaman saya kecik-kecik berhingus, jadi takdela yang menarik sangat nak dikongsi. Sebab, seingat saya, kerja saya pergi sekolah - balik sekolah - main dengan kawan-kawan - haha! dulu saya tadika dekat je dengan rumah. PErgi pun sendirian berhad takde sape hantar tsk~ errr..melainkan mak kena bayar yuran then mak hantar haha. ooo baru teringat, masa tadika dulu, saya sorang je yang boleh membaca masa tu, kawan-kawan yang lain semua tak bole baca. ABC pun diorang tak pas kot. Boleh dikatakan saya macam Hermione Granger la masa tu, sikit-sikit angkat tangan nak jawab or nak tulis kat papan hitam, and cikgu saya macam Severus Snape, buat-buat tak nampak saya and suruh Harry Potter jawab *ada Harry Potter ke dalam kelas tu? ok abaikan*

apa lagi? oh ya, saya dari kecik kan, suka buat benda lain dari kawan-kawan. saya pun tak paham kenapa. Ada sekali cikgu bagi gambar epal suruh kitorang warnakan. Kawan-kawan semua warnakan lukisan epal tu dengan warna merah, tapi saya sorang je warnakan epal tu dengan warna hijau. habis 1 hari tu saya kena bahal sebab epal saya dikategorikan sebagai pelik oleh kawan-kawan. Masa darjah sekolah rendah, saya paling suka subjek pendidikan seni sebab saya boleh melukis macam-macam and warna cantik-cantik *pada pandangan mata saya la* tapi ironinya, saya tak ambil pun kelas seni masa form 4..huhu~~

Pindah ke Kuala Lumpur, pengalaman pertama saya masuk ke dalam komuniti baru. Ingat lagi masa mula-mula masuk Sk. St. Teresa (2), brickfields dulu. Saya tak pakai tudung. haha. Tiba-tiba rasa malu sebab 1 sekolah tu bertudung. Tapi nasib baik saya datang sekolah tak masuk dewan terus. kami tunggu sampai assembly habis then cikgu Rahimah bawak saya pergi kelas 4 Maju. Lepas cikgu perkenalkan saya, 1 kelas bantai gelakkan saya! saya pun blur-blur pekehal lak ni..rupanya, dalam kelas tu ada sorang lagi Wani laa..haha..sejak dari hari tu, saya bergelar Wani Noor sampailah masuk sekolah menengah, sebab saya dengan wani tu sekelas sampai form 5 hikhik~

masuk sekolah menengah..terasa diri ini begitulah dewasanya. sampaikan bila adik cakap kat kawan dia "akak aku sekolah menengah" saya terasa kembang dada haha..padahal kawan adik tu, abang and kakak dia senior saya masa tu. lagi besar kot! haha! time ni la saya dah mula pandai usha budak laki.chewah. sebab sebelum ni sekolah kat ipoh kecik lagi, malu-malu taik kucing lagi. sekolah kt kl lak sekolah pompuan hehe. bila masuk sekolah menengah, bercampur laki perempuan pulak tu, memang la auranya satu macam ehehe. nak-nak pulak masa tu abang-abang senior semuanya besar-besar, tegap-tegap, matang-matang, errr..tak kurang jugak, hensem-hensem *part ni segelintir la hehe* so, memnag menjamu mata la kot time tu hehe!

masa form 1 , ada suka kat sorang senior ni. yang jadi syok tu sebab dia ajar kitorang kawad kaki. adeh. ini cinta pandang pertama ke, cinta syok sendiri ke saya pun tak tau la haha. tapi abang senior ni tau saya suka dia haha..malu la pulak bila ingat balik..bila saya naik form 4, saya rindu la pulak kat dia sebab dia dah takde kat sekolah tu. tapi takde la sampai frust tonggeng ok. hehe. saya ok je la. lagipun, masa form 4 saya dah mula bercouple buat pertama kali. tu yang tak heran dah kat abang senior tu hakhak!!!

lepas SPM saya kerja kat Watson Mid Valley. masa ni saya pertama kali bergaul dengan orang-orang yang jauh lebih berusia and lebih matang dari saya. huhu. ada sesetengah dari diorang still contact lagi la. ada sesetengah tu, nama saya pun diorang dah tak ingat hehe. lepas kerja kat situ, saya pun ambik keputusan masuk form 6. agak berat hati gak masa tu, tapi dah tak dapat tawaran mana-mana upu masa tu (kolej banyak la) saya pun buat la keputusan masuk form 6 walaupun kawan-kawan yang rapat masa form 5 tak join sama. form 6 saya di SMK Sri Pantai,sekolah lain bukan sekolah lama. huhu. orang first day daftar tu dah pakai baju kurung, saya selamber rock je pergi daftar pakai jeans. haha. lepas daftar memang balik la kan. petang baru la cari baju sekolah, nasib baik la cari kalau tak memang esoknya saya tidur kat rumah jela hehe.

Hujung tahun saya dapat tawaran ke Poli Dungun..kos eletrik & eletronik...sijil 3 tahun. masa tu memang ramai la yang dapat. tapi tak semua pergi sebab sayang pulak kat form 6 ni hehe. lagipun, kalau diploma memang pergi la kot. ni sijil.rasa cam rugi la. mak pun tak galakkan pergi. so, saya buat keputusan tak pergi poli and stay form 6 sampai la ke akhirnya heh. memang terbaik la masing-masing kena sindir kena cikgu PP kitorang time tu.

"eh, asal korang tak pegi? bukan ke dulu korang beria sangat nak tinggalkan sri pantai ni?"

kitoramg bantai gelak je. ape boleh buat cikgu, hati dah sayang macam ni la hehe~

habis form 6 saya keje kat UO Superstore Petaling Street. sekarang kalau korang pergi pun bukan ada apa, bangunan tu dah siap siaga nak dirobohkan pun. entah-entah dah roboh pun hehe. kat sini memang la heaven saya kerja. walaupun ada supervisor yang agak.err..tegas orangnya, tapi tu bukan penghalang kitorang nak bergelak ketawa sampai pecah perut sekalipun haha. yang bestnya, bukan dengan orang kat dept. sendiri je kita rapat, dengan floor lain pun jadi kenal and mana yang ngam tu, sah-sah la jadi kawan kan? sampaikan bangla-bangla tingkat 1 pun jadi kamceng inikan pula yang sebangsa kui kui kui~

lepas dah berhenti kerja tu, saya berehat 2 bulan *hambik, betul-betul rehat tu* masa bulan 11 saya dapat offer letter ke UiTM. yang tolong check tu kawan, sebab saya takut nak check hehe. kelakar la bila ingat balik. yela, kalau tak check macam mana nak tau dapat ke tak kan. aduiyai wani wani..hehe.lepas tu mula la buat persiapan nak masuk U. hehe. macam-macam dibelinya, lagi beli lagi lagi rasa tak cukup hehe. boleh pulak kan time-time tu jugak famili nak pindah. huhu. memang sedih la..last-last, 27 Disember 2010 saya daftar masuk UiTM, 29 Disember famili pun pindah ke Taiping. Start dari hari tu, bila orang tanya

"awak asal mana?" 

saya jawab macam ni

"k..eh taiping"  hehe..

sekarang saya dah 3 sem menggalas tanggungjawab sebagai seorang mahasiswi. huhu. hidup semakin menyulitkan tapi kitalah kena pandai-pandai atur supaya tak terjatuh berdebuk tersungkur. kat U ni saya biasa-biasa je, takde lah macam yang korang tengok kat tv tu..pakai lelawa pastu bajet macam model pulak catwalk 1 kampus. hehe. saya pakai baju kurung dan bersandal hari-hari. kalau rajin pakai mekap, kalau tak bedak je. kalau tak, eh, rasanya takde lagi. tu je tahap malas saya haha. boleh dibilang dengan jari la berapa kali je saya pakai seluar pergi kelas, tapi tu la, saya pakai jeans terus. yela, alang-alang nak berseluar.. :p

sem depan dah sem 4..uhuhu..harap sangat la sem depan best. dear en. pakwe, tunggu saya balik tau?
*sempat lagi kan*




:)




Wednesday, 8 August 2012

Post Penghargaan Lewat 2 bulan~

Assalamualaikum..sepatutnya entri ni saya buat 2 bulan yang lepas, yakni masa birthday saya yang ke-22 tahun itu hari. Tapi tak tahu la di mana silapnya, saya tak dapat nak buka blog adik saya Miss Haza. And beliau pun tak dapat nak bukak blog saya, so dia hantar link entri beliau masa tu untuk saya. Sejujurnya, saya terkejut dan terharu sebab ada juga yang concern and sudi menyelitkan perihal hari lahir saya dalam blog beliau..huwaaa..terharu siot..nak baca? klik bawah ni ~~


-MOHON KLIK DI SINI YE AWAK-AWAK HEHE-

Biarpun entri nya pendek dan ringkas, tapi itu dah cukup buat saya terharu tau..hehe..terima kasih banyak-banyak sebab rajin menaip entri untuk kak wani. sayang fizah!!! 








Dear En. A, cepat la online. saya rindu ni.. ehehe :p

Saturday, 4 August 2012

setahun menunggu kepulangan

Assalamualaikum semua-semua.. alhamdulillah sedar ta sedar dah 15 hari kita puasa..another 15 day to go..lepas tu balik puncak..er salah! raya dulu pastu baru balik puncak..ehehe..and hari ni ayah dah mula pacak buluh tepi rumah. Buat apa? nak gantung pelita of course hehe..ape lagi? paksu dgn adik saya pun dah  mula nak berniaga kat bazar raya. Separuh kuih raya dah mula diangkut dua hari lepas (tapi saya tak sure bila diorang mula berniaga)

berbalik kepada tajuk entri, dah setahun saya tunggu apa or siapa? haaa.. maksud kat sini, start raya tahun lepas, saya dah tak merasa suasana balik kampung semenjak family pindah sini. So, ini raya kedua saya jadi "orang kampung yang menunggu sanak saudara pulang"..haha.. tapi tak de la sampai tak balik kampung sendiri. Balik juga kampung mak ayah. Tahun lepas kampung ayah (45 minit je pun!!) and tahun ni kampung mak pulak (15 minit je hahaha!!)

kalau dulu..lagi 2 hari nak raya kitorang dah gerak balik kampung. Pagi-pagi lagi dah gerak, nak elak traffic jam. Huhu. pernah jadi sekali tu kitorang terpaksa berbuka kat R&R Sg.Perak. eh, sekali ape, lepas tu ade lagi..tapi kat R&R Tapah hehe. *R&R pun dah tak jengah hehe*

tapi takpela, even dah tak merasa pengalaman balik raya, tapi saya dapat lagi merasa, pengalaman balik raya haji. hehe. yang itu memang conferm saya rasa la. Walaupun raya haji, tapi orang ramai juga balik tau. dalam tren pun letak iklan raya (kalau TV tak rosak hehe).

Apa-apa pun, saya akan merasa juga kot pengalaman balik raya sebagai anak perantau. again. :D







"Saya menulis sebab hati sedih. Dush!"


Saturday, 21 July 2012

Alhamdulillah..Jumpa Lagi dengan En.Ramadan! :D

Assalamualaikum..syukur ke hadrat Ilahi, Kita semua dapat berjumpa lagi dengan En.Ramadan untuk tahun ni. Yup, rasa bersyukur itu perlu sebab bukan semua orang mampu nak berjumpa dengan Ramadan, dan perlu juga rasa bersyukur kita bertemu Ramadan dalam keadaan sihat walafiat :')

Pagi tadi macam biasa rumah dah kecoh-kecoh sebab masing-masing bangun sahur. hehe. Di samping itu ada kedengaran berita kematian seseorang. Saya pun tak pasti siapa, tapi saya doakan roh beliau dicucuri rahmat. See? tak semua mampu bertemu Ramadan. Even dah sampai ke harinya, masih ada lagi yang pergi..

Pagi-pagi ni sunyi pulak rasa. Mak dengan adik pergi rumah tok wan, tolong mengerjakan ayam-ayam untuk digolek-golek di bazar petang ni. Hehe. Itu memang rutin tok wan and paksu saya setiap kali Ramadan. Tapi tahun ni ada penyertaan dari mak menggantikan tok wan yang mula masuk kerja since a month ago. And, this is the second year mak made raya cookies to be sell by our paksu. meniaga kecil-kecilan jela. Tapi still alhamdulillah. Rezeki :D

Aigoo..pagi-pagi ni serius tak tau nak buat apa la. Nak masak? awal sangat la. Nak sambung tidur? da mandi cecomel ni, tak mo la! Nak tengok tv? bosan la takde cerita best (kalau ada pun bukan tengok sangat, dah memang bukan kaki tengok talibesen!) so? menghadap lappy jela Cik Senah oit! hehe. Sambil menyumbat telinga dengan headphone, tangan menskrol atau menaip. Itu jela yang termampu :p

Semoga Ramadan kali membawa seribu satu keberkatan buat kita semua. Semoga Ramadan kali ni mampu mengubah kita dari baik menjadi lagi baik. Semoga Ramadan kali mampu mebersihkan hati kita semua. Amin~


Buatan sendiri..keh keh keh~





p/s : Ramadan kali nak say no to rice agak-agak boleh tak? ngehehehe~~

Saturday, 7 July 2012

The Killer is coming

Assalamualaikum semua..ye..the killer is coming nearer and nearer. Gosh! am I too leisuring? of course not! I have been struggling for this two weeks to be honest. All of my time are spend for the notes.. and for sure, for this upcoming killer. He/she will come on this sunday, 9 am till 12 pm. And all of us need to struggle and pull up our socks to fight with him/her. Ya Allah, make our way is easier so we are able to save our lives and also we are able to fight for the 3 hours..Don't know why I'm feel like i'm quite...err..supposed I described it as a relax? yeah..perhaps..I do studying, done with my revision, and feel worried..but then there is strange feeling inside here that make me wanna feel like being quite relax..and yeah, my mood can turn rapidly when there is some influence at my surrounding. example? when I see people studying..or people are too relaxing while i'm being like an owl. pusing sana pusing sini thinking of why am I being so calm?

weird huh? but that's the fact. saya pun tak dapat nak decribe kan..but one thing for sure, i just can't wait for this monday evening..i'm going to leave Puncak Perdana..hehe~




Ya Allah, give me strength..

Tuesday, 19 June 2012

My Little Sister..

Salam..ye..aku memang tak ada adik perempuan. Tapi saya ada ramai sepupu-sepupu yang comel-comel belaka.. Hari ni saya nak bercerita pasal adik saya yang paling bongsu. NUR IMAN DAMIA. This cute little girl sekarang tengah suffer. Damia ada masalah semenjak dalam perut ibunya lagi. Oh, lupa nak mention, Damia ada twin, allahyarham NUR IMAN JANNAH. Jannah was found dead in her mom's womb, after she is being sacrificed to Damia, there is one symptom regarding to the twin condition. I'm not so sure how to describe it, but then it is a situation where the twins are sharing the same uri or tali pusat ( I am not so sure) and one of them is just like "sacrifice" to another one..which the result is, they will become small and smaller while the other one will grow up bigger and bigger. Yeah, they are not growing up well. And that's what happened to our Jannah. After being struggle, after the doctor are try their best to keep Jannah lives, but then Allah SWT loves her more. She's going, leaving her mom, her dad, her sisters, as well us, as the families. Since then, their mom, which is my mak lang, kena tahan duduk dalam wad for a long period. And, less than two months I guess, my mak lang delivered both them on 8th April 2012. Since that, Damia need to be monitor.. and she still in doctor's monitor..

Recent news, there is a donation for Damia called "Tabung Untukmu Damia", khas untuk Damia. Ditubuhkan oleh Kumpulan Utusan. Semoga dengan adanya donation ini, dapatlah meringakan sedikit beban yang ditanggung mak lang dan pak lang saya. And for reader information, dalam minggu ni Damia akan dirujuk ke IJN bagi menjalani pembedahan membuka saluran jantungnya yang sempit.

Saya harap adik saya ni dapat stay strong and also be a tough girl bagi membolehkan dia menjalani pembedahan dengan selamat dan berjaya. Walaupun ada sedikit kerisauan mengenai kenaikan dan juga penurunan berat badan Damia, tapi diharapkan Damia mampu mengharunginya. Kuat ye sayang!



Tuesday, 12 June 2012

Segmen Tambah Follower dan Rakan Blogger



~Nama blog ~ 
Stockhorst Antolin

~Link blog ~ 

~Bila mula berblogging ~ 
Sem 1 yakni bulan tiga tahun lepas 

~Kenapa berblogging ~ 
saya sedar saya dapat mengurangkan tekanan saya melalui penulisan. tak kira   penulisan berunsur ceria atau sedih. Ye, saya suka menulis dari zaman sekolah yang sebetulnya. Tak percaya tanya la mak saya ^_^

~Idola saya dalam berblogging ~ 
dua orang rakan sepersekolahan saya yang saya stalker dalam diam



TARIKH LAST JOIN : 13 JUN 2012,

SEBELUM 5 PETANG



Sunday, 10 June 2012

Stay Strong!!!!

Kesian muka saya yang comel dah kena block-block dengan sticky notes  -..-

nak tengok ada ape kat sticky notes yang besar tu? meh sini kita kasi close up ye awak


Boleh dikatakan inilah menu saya untuk dua minggu yang terakhir ni. Sangat tak sedap!

So, what about you? saya berserah kepada Ilahi. Dia tahu apa yang terbaik untuk saya. *ayat kemain lagi*. Lagipun memang keadaannya begini bila dah hujung sem. Nak tak nak, kami kena redah dan tempuh juga.

Tak banyak yang boleh cakap melainkan motivate diri sendiri untuk terus ke depan. uhuhu. Tapi sebenarnya saya masih takut-takut lagi walaupun dah berada di sem 3 dan hampir ke penghujungnya.

Takut apa? saya ada mention sebelum ni. Saya takut saya tak mampu nak jadi macam yang lain-lain. Saya sedar, saya paling lemah dalam ramai-ramai. Saya sangat rendah diri. Saya tahu tak baik terlalu rendah diri, Allah SWT marah. Tapi itu yang saya rasa sekarang. Hurm

Saya harap sangat saya mampu tempuh dua minggu ni dengan tenang dan lancar. Biarpun hati memberontak tak sudi, tapi perjuangan harus diteruskan. Tak gitu En. Assignment? 



mak, ayah. doakan kakak. kakak takut ni. :/






Hidup tidak selalunya indah
Langit tak selalu cerah
Suram malam tak berbintang
Itulah lukisan alam
Begitulah aturan Tuhan

Jadilah rumput nan lemah lembut
tak luruh dipukul ribut
Bagai karang didasar lautan
Tak terusik dilanda badai

Dalam sukar... hitunglah kesyukuranmu
Dalam senang... awasi kealpaanmu
Setitis derita melanda
Segunung KurniaanNya

Usah mengharapkan kesenangan
Dalam perjuangan perlu pengorbanan
Usah dendam berpanjangan
Maafkan kesalahan insan

Dalam diam... taburkanlah baktimu
Dalam tenang... buangkanlah amarahmu
Suburkanlah sifat sabar
Dalam jiwamu itu
Di dalam jiwamu itu



Saya tak nafikan, saya masih rindukan dia. Saya rindu sangat kat dia. Takpela. Bukan rezeki saya. Saya harap dia bahagia . Biarlah orang cakap saya bodoh, saya tetap doakan yang terbaik untuk awak. Jangan rasa serba salah, saya tak paksa awak. Memandangkan kita dah lost contact, saya yakin yang awak tak de fikir apa-apa lagi pasal saya. Terima Kasih sebab pernah buat saya bahagia, jaga saya elok-elok, terima kasih ye wak!! 

p/s:Baru lepas cakap dengan mak, kan dah cakap, mak bising sebab tak pergi klinik..kui kui kui



Saturday, 2 June 2012

Apabila serabut mula bertandang

ye..serabut datang lagi! saya suka serabut! datang la banyak-banyak! mari tolong semak dan serabutkan kepala saya! saya menanti kamu semua dengan tangan terbuka! *wide smile*

efek kertas koyak....

argh! dusta belaka. setiap kali nak hujung sem saya akan separuh senget..uhuhu..tak suka siot!!!! cepat la habis semua-semua-semua ni..saya nak menikmati cuti dengan aman dan sentosanya. huhu. tolonglah. saya dah tak tahan.



"awak..saya rindu"

Thursday, 31 May 2012

Boboi, kembalilah stalker blog saya

*Harap maklum, beliau bukan boypren mahupun kucing saya kerana saya memang tak ada boypren mahupun haiwan peliharaan kecuali nyamuk, lalat, tikus, semut, burung (yang tersesat dari Zoo Taiping), beruk, ikan keli belakang rumah (tu ayah punya), biawak dan juga ular tedung yang mana menurut kata jiran sebelah kaler hitam, dan menurut kata mak "ayah hang jumpa ary tu kat tepi tu..panjangggggggg"* -..-

Kemain panjang mukadimah keh keh keh. sape boboi? beliau merupakan salah seorang (ramai ke?) penstalker bloogie saya ni. Cuma yang saya perasan, beliau sudah pun menghilangkan diri beliau. aigoo. baru nak seronok ada kawan baru, udah hilang *tiru loghat perak* huhu. apela nasib badan gua..

Inilah rupa boboi.comel kan? -..-''
Mungkin ke sebab sebelum ni saya ada keluarkan entri pasal beliau menyebabkan beliau termalu kucing lalu lari menghilangkan diri susup sasap? saya pun tak pasti, sebab itu lah entri terakhir yang dikomen oleh beliau sebelum..err..perlu ke nak ulang lagi? 

jadi, kepada En.Boboi, feel free to singgah and komen like usual ok. Sape2 yang ternampak boboi ni silalah telefon ke balai polis berdekatan eh tak-tak! err..tak payah buat apa pun..sebab dia follow saya anonymous je. sebab tu saya teruja semacam dua tiga macam ni bahahahah!!!!!!



Thursday, 24 May 2012

Sekali lagi saya diujikaji

tengah-tengah malam macam ni boleh pulak kan dapat SMS yang boleh dikategorikan sebagai "tersangat indah". Fuh, orang lain yang bercerita, orang lain pula yang kena hamun. Ades, sabar jela. Pun bagaimana walau, saya masih lagi bersikap defending yakni tidak cuba nak memarahi mana-mana pihak. Diharapkan mereka yang terlibat silalah segera sedar dan janganlah jadi lalang seperti yang telah digelarkan kepada saya sebentar tadi. Walaupun saya tak pasti, adakah dengan mendengar orang bercerita tanpa memberi sebarang respon sudah dikategorikan sebagai lalang? hurm. apa-apa pun muhasabah diri itu penting wani. so, jom tengok RUNNING MAN!!~~~

err..rasanya muhasabah di atas tersangat tak tepat untuk masa sekarang ye. Ada terbaca 1 puisi ini. Sangat kena dengan jiwa saya ini. Silakan baca wahai pembaca *unsur lewah di situ*

SEGENGGAM TABAH


Ya Allah, Ampunkanlah aku kerana menafikan hati ini.
ampunkan aku kerana menyiksa jiwa ini




Ya Allah
Sesungguhnya... Amat berat ujianMu
Namun aku tetap menerimanya dengan hati yang redha
Ya Allah
Masih bersisa duka lalu
Kini hadir luka baru... menghiris dalam ke atmaku
Bukan aku merungut
Cuma ingin ku adu.. Resah dadaku
Ya Allah
Sungguh ku tak mampu membasuh luka itu dengan air mata kurniaanMu
Bukan kerna ku tak mensyukuri kehadirannya
Namun luka ku itu terlalu pedih untuk ku basuh sekarang
Biarlah luka itu kering dahulu
Kemudian akan ku basuhnya dengan jernihnya air mataku
Dalam sujud ku padaMu
Ya Allah
Ku mohon padaMu
Kau kurniakanlah aku segenggam benih tabah
Untuk ku semai menjadi sepohon kekuatan
Yang berbuahkan semangat...
Ya Allah
Sungguh engkau lebih mengetahui apa yang terbaik untukku
Aku hanya mampu melakukan yang terbaik
Dalam berjuang merempuh medan dugaan ini
Namun yang terbaik itu
Hanya dariMu
Ya Allah
Aku mohon kepadaMu
Berikanlah aku secebis ketenangan
Untuk ku jadikan bekal di dalam perjuangan
Ya Allah
Aku bersyukur kepadaMu
Kerana dalam jutaan manusia
Engkau memilihku untuk menghadapi dugaanMu
Alhamdulillah


tentang penulis:
Nur Fatin Binti Mohd Saad Merupakan Penuntut UniSZA dan meminati karya sastera berunsurkan puisi. Beliau berkongsi karya di http://najah-najihah.blogspot.com/

"Ya Allah, kepadamu aku bermohon dalam sujudku. Hanya kau yang tahu apa yang bersarang, apa yang dipendam dalam hatiku ini Ya Allah. Ya Allah, terima kasih kerana kau mengurniakan aku sekeping hati yang tersangat tabah dan sabar. Ya Allah, terima kasih kerana sentiasa mendengar rintihan hambaMu ini yang sememangnya masih jauh dari rencana perjalananmu. Ya Allah, kuatkan hatiku ini. Janganlah Engkau pergi dariku. Jangan biarkan aku didorong rasa yang tidak sepatutnya Ya Allah. Sentiasa sabarkan hatiku ini Ya Allah. Tabahkan, kuatkan."

"saya amat memerlukan beliau kala ini. Hati 
ini sakit merindu. Hurm"