Tuesday, 31 December 2013

Kisah 2013

banyak cerita suka duka berlaku sepanjang tahun. mana yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan. 

1. Tahun baru 2013 disambut dengan menghadap laptop ini dengan tiada perasaan untuk terlompat-lompat di Dataran mahupun di laman rumah.

2. 25 Februari 2013 menyaksikan bagaimana aku ditinggalkan oleh beliau selepas 7 bulan bersatu meletops. ops. over disitu

3. Memulakan semester baru yakni semester 5 dengan housemate baru, dan separuh daripadanya belum pernah berkenalan. 

4. Mula berkenalan rapat dengan salah seorang senior sekolah yang mana kisahnya ada aku abadikan dalam blog buruk ini.

5. Pertama kali overnite. *haha yang ni pun nak cerita ke*

6. Tahun yang mana aku bersemangat nak kurus tapi..entahlah..kuruskah aku? cekidaud!





















7. mula terjebak dengan cinta kampus. siapa makhluk itu biarlah dirahsiakan. bahaha! =.=

8. Pertama kali berpuasa di Puncak Perdana. pengalaman puasa paling manis. glad to know that will be having fasting moment again at Puncak next year. 

9. Menyambung tugas sebagai pelajar tahun akhir

10. mula terasa sedih kerana ini merupakan tahun terakhir di puncak, tahun terakhir bergelar student, semester terakhir bersama kawan-kawan.

11. Menerima anak saudara baru , welcome to the family Nur Alesya Umairah ;)

12. Having my MPG.

13. and yeah, menghabiskan sisa-sisa terakhir di Puncak. 



pejam celik pejam celik sudah tiga tahun aku disini. banyak benda aku pelajari sama ada dalam mahupun luar kelas. hopefully 2014 menjanjikan sesuatu yang manis buat aku dan semua :')

Tuesday, 24 December 2013

Malam Pra-Graduasi

selalu dok tengok senior pergi, last-last sendiri pergi. haha. sedar tak sedar dah tiga tahun kat UiTM. dan bakal meninggalkan Puncak Perdana tak lama lagi. sedihnya. dah jadi rumah kedua kot. huuuu

20 Disember yang lalu berlangsunglah our night, bertempat di SACC Mall. pergh memang port wajib kitorang je kalau nak keluar. sebelah tu kan PKNS, belakang pulak Plaza Alam Sentral. haha. so memang lagi-lagi terasa nostalgik. 

ok la, layan la gambar-gambar yang ada. jenuh aku posing malam tu, rupa-rupanya camera orang lain -.-







Baju simple je. actually ini baju raya tapi sengaja tak pakai-pakai sebab nak pakai untuk MPG okbye -.- 








gambar dirakam sejurus selepas habis majlis. alang-alang masuk toilet kosong :p 








sebelah kanan tu classmate, yang sebelah kiri tu tumpang sekaki haha 








one of my favourite lecturer. sporting, best, friendly dengan student. mengajar aku masa sem 1 & sem 5. En. Yusof.  








orang lain dapat sekuntum, aku dapat dua kuntum bunga. haha ! 








my lovely and gorgeous classmate.
 




lepas ni masing-masing akan bawa haluan. susah nak jumpa lagi. sekejap betul masa berlalu. dua tahun bersama akhirnya kita akan terpisah. sayu je bila fikirkan balik. insyaAllah ada rezeki kita jumpa lagi. untuk saki baki masa yang masih bersisa ni meh la kita kerap-kerap tengok muka, lepas ni tak tengok dah. nak-nak aku la. sebab balik Taiping. huuuu :(

Thursday, 19 December 2013

Kawan Saya Kahwin Lagi !

muehehe. sangat berhabuk blog ni. dah lama tak update. tak ada berita menarik nak dikongsi walaupun hakikatnya boleh dikatakan dekat sebakul dua jugak la kalau nak digosip-gosip bahaha. ok tak lawak.

14 Disember 2013 tarikh yang ditunggu-tunggu sebab masing-masing dah tahu one of our classmate akan menamatkan zaman bujang beliau. kad dah diterima. tapi tak dapat tengok sebab beliau pos kat rumah. so mak jela yang tengok kikiki. takpe, beliau dah menjemput dari hari bertunang sampai la hari kenduri *propa disitu*

kami saling mengenali semenjak dari tingkatan 1 sampailah ke tingkatan 5. ya, kami sekelas tak pernah terpisah. memang sepanjang 4 tahun persekolahan hari-hari menghadap muka masing-masing kecuali tak datang sekolah. haha. nak dikata tak rapat itu sangat tipu ok. dari tingkatan 1 semua kebanyakan aktiviti dilakukan secara bersama-sama dan sukarela. rehat sama-sama, belajar sama-sama, usha senior sama-sama, gelak sama-sama, nangis jarang kitorang ni. tapi kalau salah sorang sedih yang lain-lain berebut-rebut hulur bahu haha. boleh macam tu?

tapi lepas sekolah masing-masing bawa haluan sendiri. last jumpa tiga tahun lepas sebab hantar one of our bestfriend pergi kem...



*actually semalam aku baru perasan, aku dah jejak kaki kat KPTM Bangi masa Jun 2013. meaning that, 'dia' pun ada kat situ as a semester one student during that time*



itu sesi monolog jap ek hahaha. ok ok. lepas tu, tak pernah jumpa beliau pun, hanya facebook jadi perantara kami-kami nak bergosip *dah tak jumpa bertahun pun boleh lagi nak bergosip kan? haha!*

tahun lepas beliau bertunang. tapi saya tak dapat hadirkan diri ada final test pada hari yang sama. so, kenduri wajiblah hadir. rasa macam tak percaya kawan yang sama selekeh zaman sekolah jadi pengantin depan mata. hehe. 

jom la layan gambar-gambar. tak banyak pun, tapi jadilah buat kenang-kenangan...










ini sebahagian daripada geng-geng kat library. they are my world on that time. hehe :')



me with the queen for the day





rasa macam tak percaya pulak kau dah kawen tiqah -.- bahaha!!




aku ingat lagi kita berangan nak kahwin kat padang sekolah. sapa sangka dah 6 tahun berlalu. hehe 








bila dah jumpa macam-macam cerita ada hehe





selamat pengantin baru Puan Nur Atiqah binti Abd Latif. :)

Wednesday, 20 November 2013

mood untuk menggayang assignment : negatif




sangat pemalas di semester terakhir dan waktu-waktu akhir ini. Hati dah mula sedih bila mengenang-mengenang yang saya akan tinggalkan tempat ni lima minggu dari sekarang. terlalu banyak kenangan. terlalu. dari seorang yang hidup bawah ketiak mak ayah selama duapuluhsatu tahun. sehinggalah menjadi seorang yang berhati batu meredah jalan seorang diri dalam tempoh dua tahun. hurmm




dahulu saya seorang lone ranger tegar. saya berkawan dengan semua orang. saya bertegur sapa dengan semua orang. saya ketawa dengan semua orang. 




keadaan mula berubah bila saya mula dipertemukan dengan mereka yang bersatu hati. semua dilakukan bersama. dari sebesar perkara sehingga sekecil hal. semua bersama-sama. dan saya memasuki zon selesa bercampur gembira. sangat gembira berbunga-bunga pabila ada yang mengisi kekosongan hati walaupun diangkut sekali sampah sarap bersama. haish dasar kurang asam.




keadaan sangat selesa sehingga saya terlupa saya pernah berhati batu suatu ketika. saya terlupa bagaimana letih jerih saya menguatkan diri. tak mengapa. perkara dah lepas kata hati kecil saya. saya nak menikmati hidup.




berita buruk. saya harus berpisah. hati mula sedih. saya tahu selepas ni no more bersama-sama. saya akan hidup dengan orang baru. lain padang lain belalang. saya tak salahkan sesiapa. juga tidak menyalahkan diri sendiri. hidup tak boleh sentiasa berasa senang. itu salah. hidup kena ada macam-macam rasa. kalau tidak, tak wujud perkataan "pengalaman"




slowly, saya mula kembali ke asal. redha dengan ketentuan Ilahi. biarpun musuh anak Adam sering berbisik jahat, saya mohon Allah SWT kuatkan iman saya. Saya tahu saya kuat. :D




bak kata Bob Marley, no women no cry. haha


Saturday, 26 October 2013

Jangan Tak Suka Sangat la...


Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. 
(Surah. Al Baqarah:216)




1. saya tak suka diri sendiri sebab tak cantik, gemuk, tak pandai, tak menarik tertarik daboom!

- alhamdulillah saya dah mula sedar manusia itu ada kelebihan dan kekurangan. lantas, 

gemuk 
saya tukarkan dengan berusaha diet sepanjang tempoh dua bulan ini. alhamdulillah, usaha tangga kejayaan. perubahan ada. 


tak pandai
ok, part ni saya mengaku. saya memang bukan calon favourite all time pun. belajar takat mana mampu jela. tak mampu nak bersaing dengan kawan-kawan yang dean list tiap-tiap sem and bakal bergelar ANC serta berselempang pink masa konvo nanti. tapi saya tahu, saya juga mampu untuk berusaha usai dengan tahap yang saya ada. insyaallah. Allah SWT Maha Adil, rezeki setiap hambanya tetap ada. 


tak cantik ? tak menarik ? tak daboom ?
haha. application ada edit jela. =.=
tak la, yang ini kita boleh buat. tapi bukan cara tak betul ye. jangan salah faham nanti kena bash pulak aku. yang ini related dengan yang atas tadi la. pendek kata, kena usaha. lambat takpe asal tak gelojoh *ape aku merepek*





2. saya tak suka assignment

- believe it or not, once saya mula buat, saya akan fokus dan tenggelam dalam keasyikannya. haha. bila dah siap, rasa lega tak dapat digambarkan. rasa macam tengah berlari-lari dalam bunga macam dalam iklan sabun basuh baju muahaha. saya berfikir positif dengan menanam ini ke dalam diri;


"buat awal, siap awal, boleh relaks"





3. Saya tak suka perkauman/perpuakan

-tapi ada satu benda yang saya suka tentang perkauman/perpuakan, iaitu semangat bersatu padu, jaga satu sama lain tak gaduh-gaduh, kejor yob kejor, gomo klate gomo, hogoh pahang hogoh, ngap sayot, pulun kedah pulun, peteh terengganu peteh, luaskan kuasamu johor, hobin jang hobin. hiperbola sebentar =.= 
*tahniah Kelantan and good performance ATM*





4. kata-kata negatif/sindiran

- ini biasanya terjadi apabila kita sedang dalam proses mengusahakan sesuatu dan akan ada bunyi-bunyian seperti ini;


"dah slim ke? hari tu beria sangat cakap nak diet"


"diet la sangat, pergi masuk gim la!"


"tak payah la, konfem tak jadi punye"


"susah wei, tak payah la. buat benda lain lagi bagus"



haha. memang tak suka betul. tapi dah makin dewasa ni, makin banyak ion-ion dan cas-cas positif masuk dalam diri. so, the best way is, kita tukarkan ayat-ayat tak best ini menjadi kata-kata motivasi. yeah! come on! sampai bila kita nak down dengan mereka! ayuh buktikan! lagi banyak kata positif lagi berlipat ganda usaha kita! jangan menyerah kalah! nanti kita jadi lemah! bangun semua bangun! mari kita laungkan ini beramai-ramai! 

errr..maaf terover sebentar...




perkara pokok, jangan terlampau membenci, tapi kita cuba ubah perkara yang dibenci itu jadi positif. mana tahu akan datang yang dibenci itu sebenarnya bawa manfaat kepada kita. who knows rite? so stay positive and be a good and a humble servant of Him. Semoga hidup kita sentiasa dilimpahi rahmat dariNya. aamiin. 















Friday, 18 October 2013

Gelaran Yang Pernah Dapat

tiba-tiba rajin nak update. oh ya btw, blog ni baru je lepas diselenggarakan tadi..tak cantik macam blog korang, tapi saya bangga sebab air tangan sendiri mihmihmih..saja pilih konsep girlish-girlish omputeh kali ni sebab nak try kot-kot la kena dengan jiwa saya yang lembut ni..err...yeke wani..ce check betul-betul balik..takpun sebab dah tengah malam so kau merepek bukan-bukan..okbye =.=

below are the list of nicknames..certain of it is just a jokes..orang melayu cakap ejek la..haiyaaa..takpe wani..kita doa yang baik-baik untuk mereka-mereka ok? muehehe..tanpa membuang masa, presenting to you before memory saya lost muahaha.. *apsal kau ceria sangat?*



ehem ehem... *bukak scroll*



SENARAI GELARAN YANG MEMBAWA PELBAGAI MAKSUD TERSURAT MAHUPUN TERSIRAT.


1. Tembam

haha. ini rasanya entah berapa ratus orang la kan panggil saya macam ni..heh..saya memang tembam dan adorable semenjak dilahirkan. readers, do prepare your own bucket. I am not responsible for any spilling. huks~


2. Kakak Pengawas Comel

muahaha..remind you! sila sediakan baldi berjemaah ye! ini bukan rekaaan! memang ada yang panggil saya sebegitu. and part paling best gila sekali, dia panggil dalam library sekolah dengan nada suara paling tinggi memandangkan pada masa itu, saya berada di bahagian hadapan dan beliau berada dalam kelompok pelajar yang sedang mengisi masa rehat dalam library . *_*


3. Currypuff Girl

ok, masa form 5, kan nak buat page belakang tu..ala, page yang senior-senior tu la..tau kan..so..ada satu picture ni saya ambil bertiga dengan dua orang member yang lain. and member yang buat editing tu tak semena-mena letakkan caption "the Currypuff Girl" kat bawah picture. haha. and bila ditelek-telek, ketiga-tiga kami memiliki pipi yang sangat ketara "kempis" muahahaha...


4. Pau 

ini pun lebih kurang macam cerita atas. bezanya ini diberi oleh seorang rakan facebook. dan berjangkit pulak dengan wife nya hahaha.. cik pau pun cik pau la.. ngeeeee


5. Hikhik

ok. yang ini paling dibenci dan rasa macam sangat bangang abadi. ini ejekan sebenarnya. Tapi malas nak fikir dah, cerita basi dah pun, biarlah kat diorang, kita fikir positif, maybe diorang pun ada nama gelaran yang diorang tak tahu kan? hahahah!!! let them be! kita hidup nak happy-happy je..!


6. Mama Rep

haha. ini dapat masa sem 3. sebab jadi assistant class rap, so dibaginya saya nama ni. kakaka!! tak memasal aku ada anak sebaya and tua-tua dari aku. kehkehkeh. and baru-baru ni, nama ni muncul kembali selepas saya tolong ambil kunci BK (bilik kuliah). ingatkan diorang dah lupa :P


7. Mami

Masa lower 6, cikgu ekonomi saya seorang lelaki berbangsa India. orang kedah bak hang. cakap dengan dia jangan harap saya nak pelat-pelat KL ni. so, apa ceritanya?

masa tu dia tanya saya tak salah, asal mana. macam tu la lebih kurang, manalah aku nak ingat cerita 5 tahun lepas. so saya pun cerita la ayah orang mana, mak orang mana. saya bagitahu mak asal Penang. And then beliau tanya ;



"hang pandai 'speaking' dak?"



hoh? terlongo kejap. tapi dah dapat 'tangkap' sir ni maksudkan apa. so terus jawab dengan penuh confident;



"tak!"



maksud sir, maybe disebabkan rupa saya yang tak berapa nak melayu, ditambah pula saya mention mak asal Penang, so automatik dalam kepala beliau terus set 


"mami penang!"


 kot.. haha..so, melekat la gelaran mami tu sampai sekarang. ye, sampai sekarang. sebab hari tu saya tegur beliau di facebook, dan beliau panggil saya mami..haha..



ayah saya mamak, mak saya melayu ye readers ;)




rasanya ini jela gelaran-gelaran yang pernah saya dapat. except for number 5, yang lain-lain tu tak mengundang rasa di hati pun. kiranya saya redha la haha. it's just for fun je. except for number 5 *ulang* yang tu ejekan semata-mata. moral kat sini, please jangan menghina orang la ok. kita pun tak sempurna nak menghina kerana kita hanyalah ciptaan Allah SWT yang kurang sana sini. 



till then, tunggulah bila ada idea lagi *ada ke orang baca?*



Wednesday, 9 October 2013

Jangan Nilai Buku Dari Kulit

o yeahh..tak kira la buku tu berkulit nipis sekalipun, please jangan pandai-pandai nilai sebelum menyelak ke dalam..pagipagi morning ni..saya dapat satu kata-kata yang sangat bernas..dan saya rasa kagum..kagum kerana dia muda dari saya tapi dia lagi matang dan berani dari dari..wohoho..saya mengaku saya sangat penakut dan cepat gemuruh..kadang-kadang secara tak semena-mena saya agar menggeletar tak kena tempat menyebabkan saya terpaksa tidur untuk bertendang eh bertenang..

apa kata-kata bernas itu? ahaa..ini dia hokay~


"awak anggap macam ni la, kecantikan dan keburukan kita mungkin kita sendiri tak nampak, tapi orang lain nampak, and orang tu boleh bantu"


rasa macam..eh, apasal budak ni bagus sangat? kenapa dia boleh fikir camtu ek? muahaha apa benda la ko ni wani woi..tapi..bila difikir-fikirkan balik..memang betul la apa dia cakap kan..hehe..

ok..tak ada idea..nak share ayat tu je..layan hindustan ni tak boleh fokus..dicampur susah hati pasal esok..huuu..bye..


Tuesday, 23 July 2013

Puasa Di Puncak Perdana

Honestly, tak best mana pun. sunyi, and tersangat bosan. saya dan kawan-kawan berada di sini melengkapkan kursus yang kami daftar and ikuti secara paksa rela HAHA..ok agak kejam di situ..so far, kursus ni dah mula terasa awesome nya sebab kami dah mula hands on! so no worries for those who are had tough sleepy during morning..pendek cerita..saya la haha

kami dah dua hari berada disini, apa yang dapat disimpulkan..puncak sangat sunyi bila ada pelajar diploma semata-mata..homaigod..sangatlah berbezanya situasi bila session pelajar degree..well, zaman kami bersama-sama juga rasanya is the best..kalau student UiTM batch kami dan sebelumnya akan faham what is zaman bersama-sama.. hehe


Mula-mula nak balik sini hati berbunga berkuntum-kuntum..tapi dah terperuk kat sini automatik bunga tadi jadi bunga kering..nak buat potpuri pun tak boleh sebab hancur leburrrrr...hoho..kepada si pelaku..saya ucapkan agar awak gembira berniaga makanan sahur di hadapan kolej..taknak turun beli! boikot!!


So, anyone yang ada plan nak ajak saya keluar, do schedule your time. Insyaallah ada masa kita boleh hang out. for but certain people je ok. yang bermuka-muka dilarang sama sekali, bimbang saya tertambah dosa menyumpah anda di bulan suci ni..wooopssieeee...


ok..sampai sini je..serius sunyi ni..hurmmmmm....

Saturday, 1 June 2013

Kuat Hati. Semangat! Semangat! Semangat!


Online facebook, jumpa ini :-








dalam hati







"hah! nak mengena la ni!"








tapi tetap click. dan keluar ini :-
















thanks :')



Tuesday, 28 May 2013

2013 - tunang, kahwin dan ...

ye, 2013 tahun tunang. tahun kahwin. sangat meriah dan kenyang (ke?) . apa-apa pun, tahniah ok. saya? lambat lagi. tapi sangat sudi mengaminkan doa-doa kalian dan juga orang-orang sekeliling. kah kah kah. fine tak lawak.

serius tahun ni memang tak putus berita tunang kahwin ni. lepas sorang, sorang. dan saya selaku pemerhati rasa teruja bercampur jealous sikit-sikit :p takpe, jodoh saya ada. Insyaallah.

kepulangan ke kampung halaman kali ni diserikan ( chewah) dengan undangan kahwin kawan kakak saya kat batu gajah masa sabtu hari tu, and kawan bertunang esoknya. heh. tok dengan tok wan saya jadi tukang masak majlis bertunang kawan saya tu. alhamdulillah kenyang perut makan free dua hari wahahaha~

tak ada idea. saja seronok nak update sebab nak bagi stalker baca. muahh (muntah? tanggung sendiri)

Monday, 22 April 2013

Berfikir Secara Berlebihan


Ok it hurts me sikit-sikit

inilah masalah saya ye tuan-tuan dan puan-puan..terlalu berfikir..and mostly akan berfikir sehingga ke tahap buruk-buruk..astaghfirullah..saya pun tak tahu macam mana la nak overcome habit ni..maybe sebab apa yang saya fikirkan tu last-last jadi kenyataan, menyebabkan saya akhirnya berterusan begini. hurm

ada sorang Hamba Allah ni.suka update di dinding bila dia ada sikit tak puas hati. and yang buat saya over thinking, bila kami bermasalah. hewhew. dia mesti update status yang mana selalunya saya boleh faham mesejnya. well, i do know her. mungkin dia tak nak cakap depan, so dia pakai sindir di mukabuku? i mean, come on. kalau tak suka cakap je. 

hah! kan? macam tu la saya. Saya seorang yang akan berfikir secara dalam dan gila *deeply and madly* huhu. mungkin apa yang saya fikir tu betul, and mungkin tidak. hoho. oh organ-organ yang berkaitan, tolonglah berhenti mengecas aura-aura negatif. T.T

ada sorang mamat ni. hensem. suka tengok dia. soft spoken. and mangsa buli saya *wadehel* well, disebabkan kehenseman beliau di paras tak hengat punye *tipu je, takdela hensem mana pun, cuma ada pakej la nak buat jadi model bidan terjun* saya sentiasa tanam dalam otak dan hati yang beliau takkan pandang seorang gadis gedebab gedebot macam saya! yeah! sebabnya, elok je lepas jumpa, beliau hilang macam sepasang stokin yang terpisah dalam washing machine. *haha, aku berangan disini, mohon sediakan baldi* wuuu..tapi ada juga la beliau mesej walaupun tak kerap..hukhuk..entahlah, mungkin betul la beliau busy kerja..


petang tadi mesej beliau. saya saja cakap 


"sedapnye mak goreng meeeeeeeeeeeeee"


dan beliau balas


"takpe, makan lah dulu. tapi jangan banyak sangat nanti besar pulak"


.





..





...





....





.....





*teruskan baca. saya sentap*





tengok. perbualan tu menguatkan lagi teori saya. Beliau suka yang kuruih-kuruih ja..huks..pun begitu, saya masih tak paham kenapa beliau still beria-ia cari saya and so on. masa saya kat KL Sentral nak tunggu tren pulang ke Taiping, beliau call and cakap nak datang. Tapi saya paham, kawan tu kat Bangi kot. Mana mungkin nak sampai kat KL Sentral dalam masa singkat. Terlepas peluang nak dating dengan Aaron Aziz Jadian *terserlah gatalku*


Tapi beliau nak jumpa bila saya dah pulang ke bekas sarang*Kuala Lumpur*  nanti. hiks..*berangan-angan*


Saya sangat tak suka habit saya ni. Tapi macam yang saya cakap tadi, selalunya apa yang saya fikir akan jadi kenyataan dengan jayanya uolls. huwaaa..saya tak tahu nak cakap sama ada ini kelebihan atau kekurangan..saya semacam dapat detect kalau orang tipu saya, tak suka saya or whatsoever la..so, anda-anda..sila jangan menipu. sebab menipu tu bulldozer*berdosa* besar punye~


Hasil daripada terlampau rajin berfikir benda-benda yang tidak-tidak, atau dalam bahasa kasar lagi tak berperikemanusiaannya, takde pekdah! hah! hambek kau..beginilah jadinya saya






inilah saya. thanks



Saya kadang-kadang je boleh nak jadi gila-gila. Selebihnya saya ni murung banyak. Ye, saya seorang yang kemurungan. Tapi saya sentiasa cuba nak buat orang gelak. Sebab nanti saya boleh la tumpang sekaki gelak sama kah kah kah! *fine, tiada unsur lawak di situ*

Esok nak kena pergi library. hey, kenapa cuti hanya pada nama? kenapa beri kerja di waktu cuti? sesungguhnya ini sangat tak bagus ok! urgh! Ok. saya dah tension. keep calm wani, nanti worry lines berlumba-lumba timbul =.=



Sunday, 31 March 2013

Lapar..Nak Balik Tepeng!









Adui..tengah2 malam teringat nasi ni pulak..tahan wani..lagi 19 hari je nak balik..haha..kat sini takde la nasi ni..ke ada tapi aku yang tak nampak ek? tapi rasa macam tak je kot? nak nasi daun lemuni..tolonnnnnnn...haha...





Tuesday, 26 March 2013

Tiba-tiba


membuat entri diiringi lagu ini.


haha..tiba-tiba teringat pulak cerita-cerita, kenangan-kenangan zaman tok nadok dulu-dulu..pergh gila lama kan..well..itulah saya..suka sangat recap..tapi study tak reti-reti pulak kau nak buat macam tu..kalau tak mesti dekan tiap-tiap sem..boleh la nak merasa reben pink time konvo nanti..pastu tak payah bayar duit PTPTN..pastu time ambil scroll ada 6 bintang kat nama saya..pastu..pastu..pastu..

haha..saya dah ke tasik *tasik je ada pun kat sini* hehe. 

hari ni saya dapat tiga berita kematian. Pertama berita kematian tokoh pemikir agama, Dr Muhammad Uthman El-Muhammady. Katanya antara tanda-tanda kiamat menghampiri adalah perginya para ulama'. Wallahualam. 

kedua, tadi call mak. mak pun bagitahu, kawan baik ayah dari zaman bujang dah pun kembali ke rahmatullah. dalam minggu lepas. Lepas 3 tahun menderita sakit, akhirnya dia pergi juga. Teringat masa kecil-kecil dulu dia selalu mengusik

"kau anak Black kan?"

haha..Black tu ayah saya la :)

Ketiga, berita kematian seorang cleaner kat kolej kami ni. pagi tadi, kat depan tasik. kes langgar lari. Allahu Rabbi. Kesian bila teringatkan dia meninggal dalam perjalanan nak mencari rezeki. tapi saya tak cam pula yang mana satu. Housemate saya kenal, sebab mak cik cleaner ni mak tiri kawan sekolah dia. 

Al-Fatihah buat mereka semua..

ramai orang yang datang, ramai orang yang pergi dalam hidup kita. Kita pun adalah mereka-mereka yang datang dan pergi dalam hidup orang lain. Cuma cara masing-masing datang dan pergi tu berbeza-beza dan dalam pelbagai cara. Apa-apa pun kita yang masih hidup ni perlu teruskan perjalanan. Yang dah pergi, kita doakan mereka bahagia dengan hidup mereka. Pada yang tiada, kita sedekahkan al-fatihah, mendoakan kesejahteraan mereka di alam sana. 

Kepada anda-anda yang pernah hadir dalam hidup saya, saya ucapkan terima kasih sebab korang pernah ceriakan hidup saya. Tapi kalau saya cakap kasar tu mintak maaf la ye. Dah memang naturally nya saya ni kasar sikit, nak-nak kalau title "special" yang pernah diberi tu dah ditarik. haha. baik laki mahupun perempuan. sama je. tak ada kompromi. :) tapi apa-apa pun, maaf tu dah lama saya beri, cuma jangan ambil kesempatan dalam kesempitan ok.

Hokayy..sesungguhnya saya sangat mudah marah lately. Tak tahu mana silapnya, kurang tidur? kelas tak best? takde kawan jimba-jimbaan? ke hati saya mula terasa kosong..kosong..kosong...haha! ok serius tak lawak..perlukan sesuatu untuk boost up mood ni. tapi apa ye? takkan assignment kot? haha! kalau ye la kan, saya ni boleh masuk rekod dunia kot. Student yang buat assignment untuk hilangkan stress kikiki =.+


haha. korang pergilah tidur. Saya dah terlajak tidur petang tadi.

Saturday, 23 March 2013

Miss Muscle Gara-gara Air..

Haha..ketahuilah anda-anda bahawasanya student Puncak Perdana ada muscle kat lengan lalala..krisis ayor yang berlaku hampir seminggu lebih, menjadikan muka-muka kami kelihatan lesu tak bermaya, mana taknya mandi kerbau je kot. eh jap, nak mandi kerbau pun tak dapat sebab keadaan air yang tersangatlah meruncing huahua..

Blok saya mula mengering pada pagi isnin hari tu. kelas pukul 10, tapi saya dengan Yasmin *sila korek blog kalau nak tahu siapa beliau* bangun pukul 9.30..heeee..and then sewaktu saya masih duduk-duduk *dah lambat pun sempat lagi aku bersantai kan* .....

"wei, air takde la!"

"air takde? camane ni..kita dah ponteng kot kelas ni hari tu" *teeeetttttttttt* :p

"ala, ko try la kol sape2..rumah diorang2 kot ada air ke"

saya dengan separuh rajin separuh malas kol classmate si Fieza. Rumah dia ada je air, tapi dia dah nak turun pergi kelas. hurm..lalu Yasmin kol pulak member sorang lagi si Safarina. Safarina cakap..

"kitorang pun pagi tadi mandi kat surau, ramai gila kot"

hoh? pagi tadi? ramai gila? entah pukul berapa la kan air dah mula takde ni.sobs~





berbekalkan semangat separuh rajin separuh malas bercampur kata-kata semangat suam-suam kuku Yasmin *Yasmin menyarankan agar kami tetap ke kelas walaupun lewat, dan aku sangat teruja pagi tu dengan tahap kerajinan beliau* kitorang pun transform la kejap jadi rupa pelarian, bawak segala baldi and perkakas mandi turun ke surau...

"dik, kat sini takde air la..mak cik nak buang air pun tak dapat..pergilah fakulti, sana banyak air"

haha! memang tak la nak pergi mandi time-time camni..

so, cari punya cari, jumpa la sumber air kat tempat washing machine! Jadilah untuk bekalan sementara. And tak sangka keadaan semakin meruncing sampaikan SYABAS sediakan pulak lori start dari hari tu. and dua hari lepas, udah dibubuh tangki setiap blok. Nak tak nak, memang kami berangkut air la tiap-tiap malam. hewhew..FYI, rumah saya aras paling atas, so bayangkanlah macam mana susah payahnya kami-kami mengangkut air bertan-tan *saje je kasi gempak* dari bawah ke rumah..hoho..part paling best, tengah malam kitorang pergi mandi kat toilet belakang dining. haha. best je tengok laki pompuan bertuala ala-ala sarban singh, berbaju tidur, berkain pelikat mahupun batik. keh keh keh. tapi semalam lagi best. ada dua Hamba Allah tak berapa nak tulen datang mandi, kemain suka budak laki mengusik..masuk dalam toilet suara diorang je yang riuh..padahal 5 minit sebelum tu ada 4-5 orang yang tulen masuk dalam toilet tu mandi hahahaha!!!!!




sehubungan dengan itu, dua barang ni juga mula femes..kot~







Baldi. warna warni. ehsan pak cik google











air mineral. pun gambar ehsan pak cik google










...dan hari ni air mula ada bila kami buka paip..maybe sebab ramai yang balik kot..ini FAKTA! Kolej Jasmine tersangatlah sunyi..




Wednesday, 20 March 2013

Happy birthday my beloved boyfriend


typing text

"Selamat hari jadi..smoga pnjg umo murah rezeki.. :) sayang ayah!"

1 message received 

"Thank you my daughter"

Ya Allah..tetibe rasa sebak sekejap..huwaa..homesick sebenarnya ni..heheh..sedar tak sedar ayah dah menjangkau umur 55 tahun..and membuatkan saya selalu berfikir..apa yang saya dah bagi kat ayah sepanjang 22 tahun 9 bulan saya hidup..huhu..ayah dah bagi segala-galanya semenjak saya keluar dari perut mak, sampailah sekarang saya dah pun berada di tahun terakhir sebagai seorang penuntut di UiTM yang terchenta ni..hurm..terlalu banyak pengorbanan..dan saya tak dapat nak balas sebaik dan seelok pemberian dari ayah kepada saya..

masa kecik-kecik ayah sangaaatttttttttt garangggggggggggggg...saya selalu kena pukul sebab saya nakal..haha..you name it, i got it on my body yeah yeah ~~ *ok dah mula kelaut* haha..tapi dah besar-besar ni..saya fikir yang positif-positif..ayah buat untuk kebaikan..ayah pukul, ayah marah sebab sayang hokeyyy..bukan sebab ayah pilih kasih..











dan bila daku di kejauhan, baru saya mengerti betapa sayangnya ayah pada saya.. *smile plus teardrops*



Sunday, 17 March 2013

Kan Ku TUMBUK!!! Boyfriend Mu By Zar



enjoys..sedap juga suara mamat ni..member kepada member..kalau ada youtube account subscribe je zar choy... hehe