Tuesday, 8 April 2014

Tauhu Tunggang Terbalik


Assalamualaikum,


muahaha! selamat datang ke blog saya pada hari ini! hari ni buat pertama kalinya saya akan mengepost entri *hey, dasar perosak bahasa* tentang makanan. kihkihkih. actually dah berminggu-minggu buat, tapi dek kerana tahap kemalasan yang tersangat dewa menyebabkan entri ini tidak dibikin-bikin. Memandangkan malam ini ada seciput mood rajin, i'm presenting you....TAUHU TUNGGANG TERBALIK!!



sorry kalau instruction tak berapa clear because there were several photos i couldn't catch because of my mom and me are quite busy preparing this. Hope you can understand walaupun setakat hujung-hujung kuku T_T *padan muka khau, lain kali sila snap picture ye*





Bahan utama, sudah tentu cik tauhu kita ye tuan-tuan dan puan-puan~





ok, those yang unfamiliar dengan recipe ni must be wondered, macam mana tauhu tu terbentuk cenggitu? ok,


1. imagine tauhu yang DAH SIAP DIGORENG tu dalam bentuk asal (empat segi)

2. kemudian engko ambik gunting, cucuk sikit bahagian tengah guna satu bilah gunting tu

3. then sebelah bilah lagi engko gunting to each of the bucu.

4. lepastu bahagian yang digunting terbalikkan ke luar,

5. so akan dapat tekstur macam ni.




Pahamkan tau. tak paham anda-anda bolehlah mengoogle. I am really-really sorreyhh Y_Y






Next step is,



isi tauhu tadi jangan dibuang ye, korek-korek pastu kumpul dalam mangkuk.








Kemudian,






untuk recipe ni, terpulang kat korang nak letak isi apa. as for us, we use chicken because inilah sumber protein paling glamour dan paling laku dalam rumah kah kah kah. ikut kreativiti masing-masing la nak letak apa, janji kena dengan tekak. Mak saya guna ayam, daun sup, daun bawang, capsicum merah hijau kuning, cili padi *sapa suka pedas then boleh letak lebih* dan tak dilupakan isi tauhu tadi. oh ya, not to be forgotten telur sebiji yang bertindak sebagai gam kepada ingredient kita ok!



then, mixed up all the ingredients, lepastu sumbat kat tengah-tengah tauhu tadi. it will look like this;











Next step, kita goreng mereka! tapi ada cara tau. dan caranya ialah...







taraaa!!! tauhu perlu digoreng secara terbalik ok! kalau tak sampai esok tauhu kau tak masak. err, masak kot tapi kesian la kan tunggu melongo menyumpah-nyumpah kenapa lambat masak hukhuk






lepas dah digoreng, macam ni la rupanya...











Sebenarnya tak hangit, tapi almaklumla saya guna henset tak canggih so kaler tak menarik perhatian perut untuk berkeroncong! hehe. ok, sesungguhnya tauhu ini tersangatlah sedapnya, walaupun dah sejuk it's still crunchy. boleh dimakan begitu sahaja, dan juga boleh dicicah bersama sos. 



ok, harap korang paham and boleh cuba resepi super duper sedap ni. kalau rasa tak clear dengan explanation saya, boleh google resepi ni ok awak-awak. Maaf atas segala kesulitan. 


Till then, assalamualaikum sayang-sayang semua ;)

No comments:

Post a Comment

Sila Beri Sepatah Dua Kata